Uitleg over onze werkwijze

ZoekGroen is een duurzame zoekmachine die haar inkomsten gebruikt voor het herstellen van gedegradeerde landschappen naar groene, vegetatierijke landschappen.

Jouw zoekopdrachten en aankopen zorgen ervoor dat droog land weer groen wordt. Dit heeft een positieve impact op klimaatverandering, natuur en mensen.

Onze werkwijze (kort samengevat)

%

van de opbrengsten gaat gegarandeerd naar de vergroeningsprojecten

🌍 De zoekresultaten van ZoekGroen worden aangeleverd door Google

🌍 ZoekGroen ontvangt inkomsten uit:

✔️ De klikken op de gesponsorde zoekresultaten die boven de reguliere zoekresultaten verschijnen (net als iedere andere zoekmachine)

✔️ Aankopen via de Shop groen-pagina (staat als linkje boven de zoekbalk)

🌍 Het geld dat ZoekGroen met de zoekmachine verdient wordt gebruikt voor het herstellen van gedegradeerde landschappen naar groene, vegetatierijke landschappen

🌍 95% van de opbrengsten van ZoekGroen wordt gestort als donatie aan de Nederlandse non-profitorganisatie Justdiggit, die zorg zal dragen voor de uitvoering en realisatie

🌍 De resterende 5% van de opbrengsten worden gebruikt om de kosten van ZoekGroen te dekken

Uitvoering en realisatie

De uitvoering en realisatie van de projecten wordt verzorgd door de Nederlandse non-profitorganisatie Justdiggit. ZoekGroen doneert 1x per maand 95% van de inkomsten van de voorgaande maand, rechtstreeks aan de vergroeningsprojecten van Justdiggit.

Klik hier om te zien hoeveel vierkante meter land er met de opbrengsten van ZoekGroen al wordt vergroend. 💶🌱🌍

Hieronder vind je een video waarin de unieke aanpak van Justdiggit duidelijk en begrijpelijk wordt uitgelegd. Na het kijken van de video weet je exact hoe zij het herstellen van de gedegradeerde landschappen uitvoeren en realiseren.

Veel gestelde vragen (FAQ)

We hebben hierboven geprobeerd om kort en bondig uit te leggen hoe ZoekGroen te werk gaat. Wil je graag meer in detail weten hoe het vergroenen door te zoeken werkt? Groot gelijk! Daarom hebben wij hieronder een uitgebreide toelichting geplaatst. Om het overzichtelijk te houden, hebben wij deze verdeeld over een aantal veel gestelde vragen.

Klik of tik hieronder op het onderwerp van jouw keuze, om de betreffende toelichting weer te geven:

Hoe verdient ZoekGroen geld?

Net als elke andere zoekmachine verdient ZoekGroen geld met klikken op de advertenties die boven de zoekresultaten verschijnen. ZoekGroen verdient een paar cent voor elke klik op een advertentie. De advertenties op ZoekGroen zijn duidelijk gelabeld als en zijn tekstlinks naar websites die betalen voor elke klik van gebruikers.

Hoeveel we verdienen per klik op een advertentie hangt af van de concurrentie op het trefwoord en de waarde van wat er wordt geadverteerd. Zoektermen, zoals “verzekering”, “hypotheek” of “lening”, bevatten meer lucratieve advertenties dan bijvoorbeeld “kringloopwinkel’ of “woestijn”.

Daarnaast ontvangt ZoekGroen geld uit aankopen via de Shop groen-pagina (staat als linkje boven de zoekbalk). Over aankopen die na het klikken op het betreffende webwinkellogo gedaan worden, ontvangt ZoekGroen een provisie (vergoeding) van een bepaald percentage van het aankoopbedrag. Via dezelfde pagina is het ook mogelijk om vakanties en/of reizen te boeken. Over die boekingen ontvangt ZoekGroen ook een provisie.

Hoe kan ZoekGroen de kosten zo laag houden (slechts 5%)?

Wij kunnen de kosten zo laag houden, doordat ZoekGroen volledig door vrijwilligers wordt gerund. Hierdoor komen vrijwel alle opbrengsten ook echt in de groene projecten terecht. 😃

Wil jij ons helpen om ZoekGroen bekender te maken bij het grote publiek? Jouw hulp is van harte welkom!

Klik of tik hier voor meer informatie

Hoe wordt er vergroend?

Wat we doen: Gedegradeerd land vergroenen
De opbrengsten van ZoekGroen worden gebruikt voor vergroeningsprojecten van Justdiggit. Binnen de Justdiggit projecten worden gedegradeerde landschappen hersteld door middel van het vasthouden van regenwater, bodembescherming en vergroeningstechnieken. Dit zorgt ervoor dat vegetatie terug kan groeien en de bodemconditie verbetert.

Dit is de basis voor duurzame vergroening en draagt bij aan regionale afkoeling en een meer gelijkmatige neerslag.

Regenwater en vegetatie
De interventies binnen de projecten focussen vooral op regenwateropvang en op het herstel van de vegetatie. Door maatregelen te nemen om waterverlies tijdens regenbuien tegen te gaan, heeft het water meer kans om langzaam in de droge grond te trekken en de bodem te versoepelen. Dit zorgt ervoor dat het water weer beschikbaar is voor de overgebleven vegetatie en voor zaadjes om te ontspruiten.

Een van de belangrijkste maatregelen, is het graven van zogenaamde bunds. Een bund is een halvemaanvormige kuil, die regenwater opvangt in droge gebieden. Hieronder zie je een luchtfoto waarop deze bunds duidelijk zichtbaar zijn.

Infiltratie stopt erosie
De toegenomen vegetatie zorgt voor verdere bodemverbetering, waardoor infiltratie alleen maar makkelijker wordt. De wortels van de vegetatie houden de bodem goed bij elkaar en reduceert erosie. De verhoogde bodemvochtigheid zorgt ervoor dat de vegetatie nog beter kan herstellen in het groeiseizoen.

Hieronder is dit proces sprekend in beeld gebracht:

Leuk weetje:

Met één waterbund wordt er maar liefst

 

124 m2 vergroend

 

en per keer dat deze vol staat

 

2.100 liter water opgevangen!

Klik of tik hier om te zien hoeveel gedegradeerd landschap er met de opbrengsten van ZoekGroen al wordt vergroend. 💶🌱🌍

Waar wordt er vergroend?

De opbrengsten van ZoekGroen worden gebruikt voor vergroeningsprojecten van Justdiggit in Kuku, gelegen in het zuiden van Kenia. Met de donaties van ZoekGroen worden halvemaanvormige water-bunds gegraven, waardoor de vegetatie in dit gedegradeerde gebied terugkeert.

Op onderstaand filmpje zie je een voorbeeld van de indrukwekkende hoeveelheid bunds die er door de lokale bevolking al zijn gegraven in Kuku. En wellicht nog indrukwekkender: zie hoe het zwaar gedegradeerde landschap transformeert in een groen, vegetatierijk landschap! (Voor de goede orde: De bunds op deze video zijn niet “onze” ZoekGroen-bunds. Deze video laat echter wel goed zien welk effect er bereikt wordt met de bunds die gegraven worden. 😀 )

Wat is de klimaatimpact van de projecten?

Naast de voordelen voor de lokale bevolking (zoals hogere gewasopbrengsten, en meer gras voor vee) en de natuur (biodiversiteit), hebben de projecten ook een positieve impact op het klimaat. De teruggekeerde vegetatie zorgt voor verkoeling. Niet alleen vanwege schaduw, maar ook doordat planten water verdampen (evapotranspiratie), vergelijkbaar met verkoeling door zweten bij mensen.
Dit effect zie je duidelijk op de foto hieronder. De temperatuur van de kale bodem is meer dan 40 graden Celsius, terwijl de vegetatie een stuk koeler is, namelijk 29 graden Celsius.

Meer vegetatie zorgt dus voor meer vocht in de lucht, wat weer zorgt voor meer verkoeling. Dit leidt dan weer tot meer wolkenvorming en dus neerslag. De effecten zullen het sterkst zijn aan het begin en einde van het regenseizoen. Middenin het droge seizoen bevat de lucht onvoldoende vocht om precipitatie te veroorzaken, maar aan het begin en aan het einde van het regenseizoen, maakt een verandering in het landoppervlak het verschil: er kunnen dan regens komen waar men eigenlijk droogte verwacht.

Doe je ook mee?

🌱 Stel ZoekGroen dan nu in als standaard zoekmachine en je maakt voortaan droog land weer groen door jouw zoekopdrachten. 🌱

🌍 Zo haal je meer voldoening uit het zoeken op internet en draag je zonder moeite bij aan het behoud van onze planeet! 🌍

Jij ook?

 

Koop dan ook zelf een aantal waterbunds! Dit kan eenvoudig via de bundtool van Justdiggit.

Door bunds te kopen zorg je voor vergroening én support je direct een Afrikaanse boer die de bunds graaft.

Meer weten? Klik dan op onderstaande button om direct naar de bundtool van Justdiggit te gaan.